28.9.2012

Applen epätasapaino

Ensimmäistä kertaa iPhonen lyhyessä mutta sitäkin menestyksekkäämmässä historiassa ei puhelimen uusi versio ole saanut osakseen pelkkää innostusta. Innostustakin toki on edelleen ihan riittävästi, ja varmasti tarpeeksi pitämään muiden älypuhelimien valmistajat varpaillaan. Mutta joukossa on paljon enemmän soraääniä kuin aiempien julkistusten aikaan.

Syy ei välttämättä ole itse laitteessa, vaikka sen uusittu kytkentäpistoke tekeekin kaikki aiemmin hankitut kytkettävät lisälaitteet virattomiksi. Ongelma on enemmänkin puhelimeen asennettu uusi käyttöjärjestelmä iOS6, ja erityisesti sen karttapalvelu, joka näyttää hukanneen esimerkiksi  Helsingin rautatieaseman, ja kompensoineen sen muun muassa yhdellä ylimääräisellä lentokentällä Dublinissa. Kartta, johon ei voi luottaa, ei ole kovinkaan hyödyllinen.Monet aiempien iPhone-mallien omistajat ovat päättäneet olla päivittämättä uutta käyttöjärjestelmää, ainakaan vielä.  iPhone 5 varmasti edelleen myy hyvin, mutta jotain on muuttunut.

Syynä on että Applen tasapaino laitestrategiassa on horjahtanut. Stategia on perustunut erittäin tiukkaan kontrolliin siitä, mitä laitteilla voi ja ei voi tehdä (katso aikaisempi kirjoitus aiheesta). Tämä ei välttämättä ole kuluttajien mieleen, mutta se on tasapainotettu tinkimättömällä laadulla ja loistavalla käyttäjäkokemuksella. Kokonaisuutena paketti on ollut hyvä.

Nyt tasapaino on järkkynyt. Apple on tiukentanut kontrollia entisestään,  heittänyt ulos kilpailijansa Googlen karttasovelluksen joka oli iPhonen suosituin sovellus, ja korvannut sen omalla sovelluksellaan. Mutta tällä kertaa tuotteen laatu ja käyttäjäkokemus eivät enää kompensoi otteen tiukentamista. Puhelin on vähän nopeampi ja ohuempi, ja ruutu isompi, mutta se tai mikään käyttöjärjestelmäpäivityksessä ei täysin korvaa kirjaimellista kartalta putoamista.

Onko Apple sitten hukannut suuntansa myös kuvainnollisesti ? Vielä on liian aikaista sanoa. On melko varmaa, että jonkinlainen määrä insinöörejä on tällä hetkellä kohtuullisen kiireisiä yrittäessään korjata karttasovelluksen ongelmia. Varmasti siinä jollain aikavälillä myös onnistutaan. Googlella on monen vuoden etumatka karttatietojensa päivittämisessä, joten ei ole ihme että se on tällä hetkellä edellä.

Joka tapauksessa, Applen kuluttajille tarjoaman diilin tasapaino on ensimmäistä kertaa horjahtanut. Onko kyseessä tilapäinen heilahdus vai pidempiaikainen liukuma pois tasapainopisteestä, jää nähtäväksi.